Ellen haar eerste stapjes in de grote mensenwereld

« Terug Start

Olieleveranciers in een mondiale markt

Gepost op

Wie in Nederland weleens gebruik maakt van een tankstation doet dat eigenlijk gedachteloos. Ikzelf heb tijdens het tanken bijvoorbeeld nooit nagedacht over de herkomst van de benzine die ik gebruik, of de precieze olieleverancier die mijn auto laat rijden. Toch is dat tegenwoordig best een belangrijke vraag, zeker als je bedenkt hoezeer de olieleverancier ons dagelijks leven, en zelfs de internationale politiek in Nederland en de rest van de wereld bepaalt. 

Een kleine speler

Nederland is zelf bijzonder actief op de mondiale energiemarkt, en verschillende grote gas- en olieleveranciers zijn binnen onze landgrenzen werkzaam. Met zijn grote gasvoorraden in met name Groningen en Drenthe heeft Nederland bovendien lang een sterke, onafhankelijke positie gehad op de internationale energiemarkt. Recentelijk is dat echter aan het veranderen, omdat de eens zo aanzienlijke gasvoorraden zijn uitgeput en Nederland meer en meer is aangewezen op buitenlandse importen van olie en gas. Die afhankelijkheid is soms problematisch, aangezien de belangrijkste ''oliemachten'' vaak niet in het nabije West-Europa te vinden zijn. Op het moment zijn Rusland, Saoedi-Arabië, de Verenigde Staten en Irak de landen die het meeste olie produceren. Met name Saoedi-Arabië staat al jaren synoniem voor een exorbitante rijkdom die voornamelijk met de olieproductie is verworven. Toch betekent dat niet dat zij ook de grootste voorraden hebben. Landen als Venezuela, Nigeria en Angola hebben, naar alle waarschijnlijkheid, ook enorme olievoorraden, maar deze zijn door de politieke instabiliteit nog niet volledig aangeboord. 

De macht van de olieleverancier 

De ''Grote Vier'' van de oliewereld hebben bovendien genoeg redenen om de productie van deze waardevolle grondstof te laten fluctueren. Saoedi-Arabië, dat aan het hoofd staat van de OPEC (een organisatie die 14 olieproducerende landen omvat, voornamelijk in het Midden-Oosten en Zuid-Amerika), heeft bijvoorbeeld de gewoonte om zijn productie vaak kunstmatig laag te houden, zodat de stijgende vraag naar olie de prijs hoog houdt. Ook Rusland gebruikt zijn enorme olievoorraden om druk uit oefenen op andere landen, met name in Oost-Europa, en de West-Europese afhankelijkheid van Russische olie en gas baart veel politici in Nederland zorgen. Wie goed kijkt, ziet dus al snel dat olie niet gewoon een product is dat we bij ons lokale tankstation kopen, maar dat het een netwerk van politieke en economische belangen omvat die in grote mate het functioneren van onze maatschappij bepalen. Een gebrek of overschot aan olie kan de machtsbasis van een land op het internationale circuit maken of breken. Ook Nederland zal daar in de toekomst veel mee te maken krijgen, zeker als de olieleverancier geen bevriende natie zal blijken. 

Voor meer informatie spreek met Ballering.

Bronnen en referenties

https://www.bloomberg.com/news/articles/2016-11-30/opec-said-to-agree-oil-production-cuts-as-saudis-soften-on-iran

http://www.opec.org/opec_web/en/

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_oil_production 


Delen