Ellen haar eerste stapjes in de grote mensenwereld

« Terug Start

Het gebruik van een dubbelwandige tank

Gepost op

Het zijn de opslagtanks die tegenwoordig ook aan de nieuwe milieuwetgeving moeten voldoen. Vanaf 1 januari 2015 moet een brandstoftank en de bijbehorende installatie volgens de eisen uit het Activiteitenbesluit KIWA gekeurd zijn. Deze invoering is voor veel bedrijven een probleem geweest. Voor de beste selectie dubbelwandige tanks kunt u terecht bij Roost Olie. Normaal moesten veel tanks worden vervangen en/of nagekeken. Gewoonlijk duurde het bestellen van een tank ongeveer 8 weken maar dat is tegen de keurdatum vanzelfsprekend opgelopen. Er werden veel nieuwe tanks besteld die gemaakt moesten worden. De KIWA is een hooggekwalificeerd en een onafhankelijke organisatie die de certificering verzorgt. De KIWA verbetert de kwaliteit van uw bedrijf.

De plicht van keuring

De eisen die aan tanks gesteld worden zijn niet eenvoudig te noemen. Er moet met veel zaken rekening gehouden worden. De opslag van brandstof die vloeibaar is, lichte stookolie, afgewerkte olie en dergelijke moeten voldoen aan de voorschriften van de PGS 30 (publicatiereeks gevaarlijke stoffen), inclusief de keuring die erbij komt kijken. Men heeft een overgangstermijn opgenomen voor de bestaande tanks. Alle tanks moeten nu een tankcertificaat en een installatiecertificaat hebben. Het geheel zal om de 15 jaar gekeurd moeten worden. Toch is het hebben van een tankcertificaat alleen niet voldoende. Dit tankcertificaat omvat niet de overvulbeveiliging, het inhoud-meetsysteem, de antihevelvoorziening en de plaats van de tank. Er zijn veel firma's die een dieselolietank met een tankcertificaat kunnen afleveren. Er zijn maar weinig bedrijven die gecertificeerd zijn voor het installeren van de tank en afleveringsinstallatie. Alleen een erkend bedrijf mag leveren en installeren. U zal een installatiecertificaat en een tankcertificaat krijgen indien u een tank voor opslag in gebruik neemt. 

Dubbelwandige tank

Het is verplicht voor, zowel een enkelwandige - als een dubbelwandige tank, dat u een KIWA- certificaat moet hebben en een KIWA – installatiecertificaat. Bij een enkelwandige tank zal ook de lekbak, die erbij aanwezig moet zijn, zijn voorzien van een certificaat dat geldig is. Bij een dubbelwandig tank heeft men geen opvangbak nodig. Men moet er dan wel voor zorgen dat de inhoud kleiner is dan 10 kubieke meter. Wanneer de inhoud groter is heeft men ook hierbij een opvangbak nodig. De ruimte zal bij een dubbelwandig tank, voordat hij gebruikt gaat worden, eerst moeten worden beproefd door de KIWA. Wanneer u, als bedrijf, niet precies weet, welke tank voor u het meest geschikt is, is het verstandig u goed te laten voorlichten. Al het onderhoud en keuringen die aan uw installatie moeten worden verricht worden uitgevoerd door een KIWA – gecertificeerd bedrijf.


Delen